Witamina C, zwana inaczej kwasem askorbinowym, to jedna z kluczowych substancji, jaka wykazuje wiele istotnych właściwości, korzystnie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Znana jest szczególnie ze swojego dobrotliwego wpływu na odporność, jednak jej działanie obejmuje szereg innych, równie ważnych aspektów. Przede wszystkim witamina C posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tej cennej substancji? Dlaczego jest tak ważna dla organizmu? W tym artykule odpowiadamy na te ważne pytania. Sprawdź!
Witamina C – najważniejsze informacje
Cenne właściwości
Witamina C stanowi popularny i bardzo ważny dla organizmu antyoksydant. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości, które mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wymienić warto fakt, że kwas askorbinowy:
- bierze udział w wielu procesach biochemicznych i metabolicznych organizmu;
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym;
- wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego;
- ułatwia proces gojenia się ran;
- ma działanie przeciwutleniające;
- poprawia pracę układu krążenia;
- wspiera proces przyswajania żelaza;
- bierze udział w syntezie kolagenu, a tym samym wykazuje korzystny wpływ na stan tkanki łącznej;
- wzmacnia odporność;
- zapobiega procesom starzenia, pomagając zachować zdrowy wygląd skóry.
Dawkowanie
Optymalna dawka kwasu askorbinowego determinowana jest przez dwa kluczowe czynniki: wiek oraz płeć. Nie bez znaczenia okazuje się także ogólny stan zdrowia, a ponadto poziom stresu. Przyjmuje się, że u osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi ok. 1 mg na każdy kilogram masy ciała. Natomiast w przypadku dzieci zaleca się nieco wyższe stężenia witaminy C – ok. 2 mg/kg masy ciała.
Naturalne źródła witaminy C
Odpowiednia podaż witaminy C i jej regularne przyjmowanie okazuje się niezwykle ważne przede wszystkim ze względu na fakt, że organizm ludzki nie jest zdolny do jej samodzielnego wytworzenia. Z tego powodu należy dostarczać tę witaminę wraz z pożywieniem, a jeśli pojawiają się jej niedobory – warto włączyć do codziennej diety także dodatkową suplementację. Naturalne źródło tej substancji stanowią owoce i warzywa takie jak:
- czarna porzecza,
- truskawki,
- cytrusy (pomarańcze, cytryny, mandarynki czy grejpfruty),
- acerola,
- owoce dzikiej róży,
- kiwi,
- pomidory,
- jarmuż,
- czerwona papryka,
- brukselka,
- brokuły,
- natka pietruszki,
- kiszonki (ogórki, kapusta).
W sezonie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest znacznie ograniczony, warto sięgać po dobrej jakości soki, np. z malin czy owoców dzikiej róży. To niezwykle ważne, ponieważ ta zimniejsza część roku charakteryzuje się wzmożoną zachorowalnością, a tym samym większym zapotrzebowaniem na witaminę C.
Skutki niedoboru witaminy C
Warto pamiętać o regularnej suplementacji kwasu askorbinowego, ponieważ jego niedobór w organizmie może wywoływać szereg nieprzyjemnych konsekwencji, m.in.:
- ogólne osłabienie organizmu;
- zmęczenie i nadmierna męczliwość;
- obrzęki i bolesność stawów;
- szkorbut;
- spadek odporności;
- suchość skóry;
- skłonność do występowania siniaków.